Érsemjén

Kazinczy Ferenc, Fráter Lóránd és Csiha Kálmán Emlékmúzeum

A múzeum kiállításai

sample imageA múzeum az épület mind az öt termét használatba vette. A belépés az egykori pitvaron keresztül történik. A pitvarban a már nem létező Kazinczy szülőházról megmentett emléktáblát és az egykoron a szamosújvári huszárlaktanya faláról származó Fráter emléktáblát tekinthetjük meg. A pitvarból jobbra haladva jutunk a Kazinczy emlékszobába. Itt Kazinczy életével és munkásságával kapcsolatos dokumentumokat láthatunk. Megnézhetünk több Kazinczy portrét is, vagy az egykori szülőházáról készült felvételeket is. Nagyon érdekesek az 1931.-es és az 1991.-es emlékünnepek alkalmával készített felvételek.
A következő két terem a Fráter család történetét és Fráter Lóránd, a híres nótaszerző életét elevenítik fel. Láthatunk néhány korabeli dokumentumot, de igazi ritkaságokat is. Ezek közül megemlíthetjük a Fráter Lóránd hangját őrző gramofon lemezeket, az egyik nótájának a dallamát megörökítő kintorna tekercset, egy általa szerzett nóta eredeti kéziratát vagy feleségének imádságos könyvét.

sample image A pitvarból balra nyílik a Csiha Kálmán emlékszoba. Ez a kiállítás végig vezet minket a híres református püspök életén, számos fényképpel illusztrálva életének fontos momentumait. Különösen értékesek a papi palástja, díszmagyarja, a Szentírás, melyre kezét téve letette a püspöki esküt és egyéb személyes tárgyai. A terem közepén álló asztalon látható az a Biblia, amelyből, a világot járva hirdette Isten igéjét.

A képekre kattintva léphet be a képgalériába.

Információk

Nyitvatartási idő: előzetes egyeztetés alapján.

Belépőjegyek: -

Egyéb illetékek: -